Today, mission started. Early morning, keluarkan ayam dr fridge.. nnt senang nak cuci and potong2. Ok this is the recipe:
Disebabkan, kami dua org je yg makan, resepi ni dlm 2-3 org makan :)
Bahan A
- 2 ulas bawang putih
- 2sm halia
- 6 potong ayam
Bahan B
- 1 sudu besar kicap pekat
- 1 sudu besar sos tiram
- 1cm halia
- 2 ulas bawang putih
- sedikit kicap manis
- sedikit madu
Untuk Nasi
- 3 cwn beras
- 2 sudu besar butter
- 1cm halia- ditumbuk
- 3 ulas bawang putih -ditumbuk
- air rebusan ayam tadi secukupnya
- sedikit garam.
Bahan sos
- 4 sudu cili giling (kalau nak pedas letak byk sikit)
- 3 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu besar gula
- Air secukupnya
Untuk sup
- lebihan air rebusan ayam
- setengah biji bawang besar kisar
- sup bunjut
- garam
- daun sup yg dihiris.
Cara-cara:
- Ayam dipotong, bersihkan dan di lumur dengan bahan A yang telah ditumbuk dan kemudian rebus hingga empuk.
- Setelah ayam empuk, toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan B selama 15-20min. Goreng hingga garing.
- Untuk nasi pula, basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih hingga garing. masukkan beras, masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masak seperti biasa.
- Untuk sos-blendkan semua bahan diatas. Kemudian tumiskan untuk sekejap.
- Akhir sekali untuk sup, masukkan air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar,sup bunjut, sedikit garam dan dan jangan lupa daun sup.
*tada... nice kan.. its good! bole try lagi next time... dear pun cakap sedap ;)
No comments:
Post a Comment