Semalam, setelah berminggu-minggu setongkol jagung itu berada dlm peti ais rasanya telah tiba masanya ia ditukarkan menjadi sebuah hidangan yang enak dan sedap dimakan. :) Jagung dari cameron highland, haruslah manis kan. Nak buat bubur ke, custard jagung ke atau cucur jagung? Akhirnya sebulat suara hatiku telah bersetuju untuk menjadikannya sebagai cucur.
Disebabkan ini adalah percubaan pertamaku untuk menyediakan cucur jagung, haruslah en google yang dicari. Ada yang mengunakan ais, kononnye untuk menjadikan cucur lebih ranggup. Ada pulak yang mengunakan air suam. Apekah? pendapat yang sungguh bertentangan! Akhirnya resepi yang paling ringkas menjadi pilihanku. Tiada ais atau air suam, air biasa je. Oh yea ade jugak terbaca yang suruh letakkan soda bikarbonat.
Jadi akhirnya resepi tersebut di follow, tapi macam biasa (
Cucur Jagung |
Nampak mcm sedap tak? Yea agak sedap jugak tambahan kalau dapat jagung manis. Tapi......... ade sesuatu yang kurang, mungkin disebabkan letak soda bikarbonat ianya menyerap minyak!. Oh sangat tak suka, it is oily. So unhealthy, masak few portion je.
So my conclusion is, to make a cucur ranggup better use telur instead. Base on my previous experience (-_-) with other kind of cucur.
Oh terima kasih yea kepada owner blog ni, sy ambil resepi dari awak!
Resepi:
- 1 tongkol jagung (ambil isi)
- 1 cawan tepung gandum
- 1 labu bawang besar (hiris nipis)
- 1 biji cili besar (hiris nipis)
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Minyak.
Cara-caranya:
- Campur semua bahan dan gaulkan dengan air.
- Dapatkan tekstur yang diingini, kalau terlalu cair bole tambah tepung
- Sudukan bancuhan dalam minyak yang panas.
- Tunggu sehinga tepung garing kekuning-kuningan.
- Bolehla diangkat dan dihidangkan panas-panas.
- Enak di cicah bersama sos thai
No comments:
Post a Comment